“De meeste mensen begrijpen je niet… Begrijp dat” 

ontving ik van Eelco de Boer de afgelopen week ✨?

“Succesvol ondernemen kan vooral in Nederland en België best eenzaam voelen.Wanneer je weer met je gekke ideeën ergens aankomt krijg je vaak een ‘ja, maar…’ of een bezorgde blik.

Blijf wie je bent, begrijp dat de meeste mensen je niet zullen begrijpen en blijf gewoon lekker gaan ?

Dank je Eelco! ❤️

Van de week nog werd ik zachtaardig aangesproken op mijn gebruik van ‘vakjargon’ in mijn openbare livestreams en content.

Vaak schieten de barrières omhoog en wil men het laten passen in iets wat ze al kennen. Bijvoorbeeld een idee, woorden of concept – iets wat ze kunnen begrijpen.

Tja… ? wat maakt dit anders als ze het niet kunnen ‘begrijpen’…?

En waarom blijven ze toch wél luisteren en nieuwsgierig zijn ook al ‘begrijpen’ ze het niet en rommelt het van alles los in hun eigen bovenkamer…?

Wat herkennen ze wel dat voorbij aan woorden en ‘begrijpen’ is…?

Wellicht de energie, de ruimte en de mogelijkheden die er zijn voorbij aan wat ze kunnen bevatten met hun hoofd…?

 

Over woorden en taalgebruik…

Het is een dagelijkse vraag voor mij om wat ik wil delen toegankelijker te maken voor breder publiek. Want het is ook een evolutie van

“wat is er nog meer mogelijk…? Wat speelt er in de wereld? Welke uitnodiging kan ik zijn?”

Ik kan inmiddels prima door andermans ogen en filters heen kijken en weten dat wat ik lever niet door iedereen is. 

Ook stond ik zelf ook ooit aan ‘de andere kant’ met de nodige argwaan en onbegrip ten aanzien van de Access Tools. Mijn eigen hoofd zat vol met structuur en patronen en ik had toen maar weinig ruimte om iets nieuws te ontvangen.

Het valt niet altijd mee als er opeens een andere mogelijkheid is en wanneer alles aan gedachten omhoog komt wat je zou kunnen stoppen om het eens te gaan verkennen.

 

Vaak kunnen mensen mij eerst niet uitstaan en vinden ze van alles van wat er uit mijn mond komt rollen. Dat is eigenlijk al de eerste facilitatie van mij uit: dat ze merken wat het naar boven haalt en wat hen zelf belemmert, al is het alleen de energie daarvan en dat ze merken dat het hun wereld dichtslaat.

Als ze iets niet kunnen ontvangen en de mogelijkheden er van niet kunnen zien, of weg kijken dan zegt dat iets over hen en dat is vaak exact waarom ze toevallig een blog of livestream tegenkomen. 

Waar hebben zij om gevraagd…? Wat zijn zij dat nog niet die ruimte heeft of te zijn…? Wat kan dit bijdragen aan wat zij wensen in hun leven..?

En… dit zijn VRAGEN… geen antwoorden.

De ruimte en de mogelijkheden van een vraag maakt mensen vaak nog het meest ongemakkelijk omdat we zo afgestemd zijn op het onmiddellijk sluitende antwoord, of het juiste antwoord.

“Zo’n vraag…? Dat is te vaag voor mij…” 

Ok 🙂

Tja… als je zoveel ruimte niet gewend bent en liever een vast referentie kader hebt, dan kan beter geen vragen stellen en het laten zoals het is…

 

Ik heb eerder zeker ‘getwijfeld’ aan wat ik deed en gekeken naar andermans standpunten totdat ik er zelf dol van werd – of zelfs wilde stoppen omdat  het toch allemaal verkeerd leek in de ogen van zoveel anderen…

Totdat ik besefte: Ik faciliteer verandering. 

Ik bied een andere kijk op de zaak.

Mensen moeten dat ongemak vaak hebben als ik om de hoek kom kijken. Anders kan ik net zo goed stoppen of mezelf grijs en onzichtbaar maken ?

 

Dus… meestal gebruik ik gewoon de woorden die ik gebruik op dat moment. Dat is de energie en magie die die woorden en die benadering creëren. Om bijvoorbeeld een beperking of oordeel op te kunnen lossen, een andere mogelijkheid te open en een andere energie aan te zetten…

Dat is wat het anders maakt, gewoon omdat het anders is.

 

Inmiddels weet ik, als ik gewoon mijn ding doe, eventueel eerst mensen afschrik omdat het hun huidige realiteit niet matcht of als het hen verward en hen oncomfortabel maakt omdat het iets verandert… dat dat OK is.. en dat juich ik juist toe.

De personen die weten dat er iets voor hen is in wat ik en de Access Tools te bieden hebben, vinden me mij ALTIJD… omdat ze energie volgen en WETEN wat zij weten en ergens gevraagd hebben. Om verandering, meer vrijheid en andere mogelijkheden.

Als ze het willen weten en ontvangen, dan komen ze wel of gaan ze voor zichzelf verder vragen stellen of op onderzoek.

En… soms ben ik een ‘steppingstone’ voor hen om verder te kijken naar iemand die anders of iets minder intens of ‘vreemd’ is ?

Zo heeft iedereen eigen keuze en weten zie wel dat er wat anders mogelijk is dan de status quo.

 

Veel ondernemers en niet-ondernemers zullen zichzelf hier wellicht in herkennen.

Of het nou een kort bericht is, een enkele Tool, een training, programma, een sessie… welke ‘dienst’ of bijdrage dan ook…

Wat is de bijdrage die jij bent en die uniek is in wat je levert…?

Weet wat je weet. Weet dát je weet.

Hoe zou het zijn om vertrouwen te hebben in JOU met wat je doet en als de bijdrage die je bent..?

Wat maak jij beschikbaar voor de wereld en de toelomst…?

 

✨ Merlijn

Ps: groetjes uit Rome ????